HTML

Évi Izraelben

Friss topikok

  • MGerg: Határeset Évi... Határeset. :-) Attól függ melyik modellt kaptad. :-) (2014.07.07. 16:39) Ehun vagyok e!
  • MGerg: Ja tényleg, panelmoly... :-) Majd legközelebb. :-) (2014.07.07. 16:35) D-1

Címkék

Archívum

אזעקה

2014.07.15. 18:41 Simone Lewis

אזעקה

Ejtsd: "azaka"
Ezt a szót elég sokat hallani itt most. Jelentése: sziréna, riadó.

Otthon is hallani a hírekben, hogy mi megy itt most, de ahogy elnézem, napi egy-egy cikk jelenik meg és az is leginkább csak a legrosszabb részeket tartalmazza.
Azt nem részletezem, hogyan jutott el Izrael ide, inkább leírom, mi van itt jelenleg gyakorlatban és mindez hogy hat rám, illetve hogy mi volt az utóbbi 5 napban, mi van ma.

A gázai övezetből a palesztin szélsőséges terroristák (Hamasz) rakétákkal támadják Izraelt. Alapvetően délen voltak folyamatos támadások és riadók (napi 2-3), de a napok folyamán egyre jobban haladtak felfelé észak felé, egyre messzebb jutottak el rakétáik, párszor elérték Tel Aviv-ot is. Az izraeliek természetesen ellentámadásban vannak napok óta. Ami a különbség a két fél között, hogy az izraeli védelmi rendszer legfontosabb eleme az ún. Iron Dome (Vaskupola). Ennek lényege, hogy a rendszer érzékeli a területére kilőtt rakétákat, és követni tudja azok irányát. Amennyiben a rakáta lakott területre esne le, a védelmi rendszer kilövi, tulajdonképpen szétrobbantja azt a levegőben. Ha nem lakott területre esne, akkor hagyják lezuhanni és szétrobbanni, hiszen az olcsóbb. Namost, amikor lakott terület felé érkezik a rakéta, akkor szólalnak meg a légvédelmi szirénák. A város elhelyezkedéséről függően változó idő áll rendelkezésre a lakosságnak, hogy biztos helyre menjen, ez itt Tel Aviv-ban másfél perc, ami szerencsére elég sok idő. Minden újabb épületben, középületben ill. közintézményben van biztonsági szoba és az utcán is vannak feliratok, hogy hol található a legközelebbi óvóhely. Van a sulinkban is, az irodában is, Uri házában is. (Ezek természetesen nem sötét pincék, hanem pl. mosókonyha, a suliban meg rendes tanterem, csak épp vastagabbak a falai, biztonsági ajtaja van és behúzható vas-spalettái.) Amennyiben az utcán éri az embert a riadó, bemehet bármely középületbe, de ha az sincs, akkor lakóház lépcsőházába (3 szintes épületnél a 1. emeletre ill. lépcsőfordulóba kell menni, annál magasabb épületnél bárhova az 1. és a legfelső 2. emelet között). Ha neadj isten nem tud sehova bemenni az ember, akkor be kell húzódni az árkádok alá (szinte az összes lakóház ilyen.) Ha meg autóval van az ember úton, akkor ki kell szállni az autóból és le kell feküdni a földre. Ahogy Uri bácsi fogalmazott: Viselkedjek majom módjára. Amit az izraelieknek tesznek, csináljam én is azt. A riadó végén hallani a pukkanást/halk robbanást, amikor szétrobban a rakéta, majd kb. 5 percet kell várni, és mindenki mehet a dolgára, szinte mintha mi sem történt volna. Ugyanis kb. ez a helyzet. Riadó, szobába be, 5 perc álldogálás, majd ki az utcára, mint előtte. 
Összességében maga a sziréna hang az, ami ráhozza az emberre a szívdobogást, hiszen elvileg bajom nem eshet. Volt már, hogy messziről hallottam, így megtörtént, hogy egyszerűen átaludtam reggel, az messze volt tőlem. De amikor élesen, közelről szól, az nem egy kellemes élmény. A suliban egyszer volt, meg egyszer itt az irodában (tegnap délután.) 
Ami a különbség az izraeli és a palesztin (gázai) oldalon, hogy az izraelieknél vannak óvóhelyek, míg a gázai övezetben nincsenek. Ott a terroristák iskolák, óvodák mellett húzódnak be az emberek házai közé és az izraeli hadsereg mindig figyelmezteti a lakosságot, hogy hagyják el a környéket, mert támadás várható. De a Hamasz meg arra szólítja fel őket, hogy maradjanak otthon és ők sokszor így tesznek.
Emiatt van, hogy kb. 160 palesztin hallott van, szemben az izraeli 0-val.
Ma tűzszünetet ajánlottak, Abbas (palesztin elnök) tudtommal elfogadta, a Hamasz nem.

Itt járunk most.
Alapjában véve itt Tel Avivban az élet megy, az emberek kint vannak az utcán, kávéházakban, dolgoznak, reggel futni mennek stb. Bennem sincs rettegés meg félelem, de egyszerűen nyomott a hangulatom, hogy mikor jön egy riadó, jobban fülelek a zajokra. Nem mintha sok időm lenne csavarogni a suli meg meló mellett, de így nem szívesen megyek ki, csak ha nagyon muszáj. No meg a hírekben benne van, hogy kevesebb a szállodai vendég és a strandok sincsenek tömve, kevesen vannak kint.
Ez van, bízom benne, hogy hamarosan rendeződik a helyzet.
Uri szombaton közölte, hogy kedden (ma) vége lesz, végülis ma merült fel a tűzszünet, majdnem igaza lett. Vicces volt, tegnap este 11-kor a ház másik végéből küldte nekem az sms-t.

Tomi holnap este jön, hétvégére megyünk észak felé (Haifa, Akkó, Názáret, Galilei-tó meg ami még belefér). Jeruzsálem, Holt-tenger kimarad. De legalább lesz miért visszajönni majd máskor :)
Ui: A Vaskupola héberül "kupat brazil". Egyszerűen nem értettem, hogy mi a fenének emlegetik ennyiszer a brazilokat :D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eviizraelben.blog.hu/api/trackback/id/tr536510893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása